Faboulous ads here :D

Wednesday, 31 August 2011

Why Facebook was Blue in Colour?

hello:)
what's up? fine?

Dear Readers.It's Raya Ke-dua,Happy Raya Merdeka to all of Malaysia Citizens especially to all of my Blogger friends ya.Thanks for followed my common blog and drop comment.mucks.muaks and Happy Birthday Malaysia!In the blink of an eyes you are celebrated your 54 years Today.
May God Bless You.


Now a days, Facebook  not a common things among us anymore.you try la to figure out any of peoples around you whom doesn't have FaceBook account.Im sure you can count it with you cute little fingers ja.For me,As long as their know how to read and online.Im Sure They do  have One.oh ya!
Even now my lame brother also have one.He just 11 years old and He make another one account for our Cat.Nickhun(T.T).lame tak adikku? aiyoyo.Hai-repa! 


Hee.Hee.To all the Kpop lover or to be exact Nickhun's fans, Sorry.i have Nickhun right before you.Jangan jeles.HAHA.okeh,okeh. let's back to the main topic.


Facebook Histolly~



Semasa Mark menuntut di Havard University, beliau berhasrat untuk meminang i jadi princess nya.oh ya.love at the first sight ya.Jadi beliau pun datangla ke rumah.Masa tu.Mark masih lagi belajar sem (2) di Havard university.wah! i apa lagi.I do la jawabnya.Ayah tak suka Mark.dia mati mati tak suka Si Mark tu.sebab hidung dia panjang dan tak pandai cakap sarawak.haih.(pls la Ayah,mana de mat salleh idung pendek.ayo.)okeh. Syawal joke ye kawan kawan.silalah abaikan.


Dear Mark Zuckberg,if you are reading this,Cool down  bebeh! im sorry!*ala ala amir RL seket*


 The FB histoolly which create by me is not totally wrong ye.During Mark second semester in Hardvard University.He got an inspiration to create a social  networking web which able to connecting he and his colleagues and name it Facemash.com.


however, the Facemash.com was banned or boycott by his campus once they known about it because for them it's just another social web that could gave  harm to colleagues.Beside that, he was treated to be discharged from the campus(namun tidak jadi) if he still go on with the Facemash.He had try very hard to convince the campus authorized peoples how much is the potential of the Facemash to world.



jeng,jeng.Mark Berjaya meyakinkan Mereka!(syukur)


During 2004,Mark succesfully create another new networking web.Name "The Facebook"(kesukaan kita.hee.hee) and within a month  users for this website is exactly half of the colleagues in Harvard.Investors from all the country was come without hesitation after their realized the fB potential and finally,FB go trough around the worlds until today.

:)

mula mula lu,Facebook face dia macam gini C:

Photobucket, situs awal facebook, tampilan situs awal facebook, sejarah facebook, sejarah fb, asal usul facebook




Syarikat: Perseorangan
Didirikan: Cambridge, Massachusetts (4 Februari 2004)
SyarikatPusat: Palo Alto, California & Dublin, Irlandia (Kantor Pusat Internasional untuk Eropa, Afrika, dan Timur Tengah)
Penubuh: Mark Zuckerberg (Pendiri dan CEO), Dustin Moskovitz (Co-founder),Sheryl Sandberg (COO), Matt Cohler (VP of Product Management), Chris Hughes (Co-founder)
Pendapatan: USD 300 juta 2008
Jumlah Pekerja: 700 (November 2008)
web: www.facebook.com
Versi Bahasa: Afrika, Arab, Bengali, Bulgaria, Catalan, China, China (Hong Kong), China (Taiwan), Kroasia, Ceko, Denmark, Belanda, Inggris (American), Inggris (British), Filipino, Finlandia, Perancis, Jerman, Yunani, Ibrani, Hungaria, Indonesia, Irlandia, Italia, Jepang, Korea, Lithuania, Melayu, Norwegia (bokmål), Polandia, Portugal (Brazil), Portugal, Rumania, Russia, Serbia, Slovenia, Spanyol (Castilian), Swedia, Thai, Turki, Vietnam, Wales.



Tau Tak kenapa Facebook color Biru?

This is because Blue  is clear for a Blind colour Peoples kate sahabatku Bethie.She said Blind color person can only detect Blue or Red colour clearly. kalau betul.murni sungguh  heart Mark ye.jatuh hati i.Hee.sudah.sudah abaikan!


 Readers,Do take care ya. muaks!
Regard: Nathalie :)




thanks for reading!





Saturday, 27 August 2011

Selamat Hari Raya To all Umat Islam around the world.

hello :)
what's up?,fine?


well,it's around 3 more days, all the Umat Islam will celebrated Hari Raya Aidilfitri.Happy Aidilfitri Everyone!,please do take care all.Drive Carefully on the way back to your hometown ya!

I've experience celebrated Raya for almost of my ages since my neighborhood is mostly Malay family.Well,after 3 years spent my Raya Holiday in Hostel,this is considered the first Raya Holiday that i have an opportunity to spent it at Home like after for 3 years plus since i went to Peninsular.(><)

all of sudden...


  Tut.Tut.Tut tut tut tut.!(irama bunyi 33 ten.)


i got a message from Hajar rupanya..

"Monyet dulu duduk atas pokok,makan pisang,cari kutu
Monyet sekarang duduk depan henset senyum senyum
baca SMS"
 .
 .
                                            =o= (muka monyet tak puas hati)
.
.
wah!wah! Monyet ye.HAHA.


then im reply:
.
.
"apa jak tok Geng Monyet,mok carik Kutu Sesama ka?? " 
.
.

seketika kemudian...
.
.

"LOL,aku mok jemput kw pergi rumah aku la raya  pertama tok Monyet!"
''
''
"ohh,i see, i see, okeh.okeh.later bring Geng monyet keh,make sure you prepare a lots of pisang"
.
.

she put an evil laugh inside the message.
wah!like no tommorow somemore!


I Know,I know,she is getting exited  because she is Successfully invited a "superstar"  to her house soon.Right?(mesti dia tengah "letak tangan kat perut,mata juling ke atas" masa dapat sms saya tu kan? macam i tak tau.HAHA.)anyways.abaikan.Ramadan joke ja!


 well, thanks dear for the invitation,im really appreciate it.Happy Aidilfitri Everyone.Hope you have a Greatest one!mucks! Regard:Nathalie!





Thanks for reading!

Wednesday, 24 August 2011

memory training di Bintulu Port Sdn Bhd (part II)

      hello kawan kawan :) 
sihat?
yuk,kita sambung lagi citer semalam.selain daripada activitiy merayau rayau di sekitar port tu,kami belima ade kena pergi seminar juga tau.seminar bersama dengan staffs CHED yang laen.yang first sekali Seminar trailer baru diaorang,jenama capacity,lepas tuh plak seminar Bearing dan last sekali,Seminar gas handling.Seminar ini memang saat yang dinanti nantikan oleh semua trainee.tau tak kenapa??

SEBABnya masa ni kitaorang boleh MAKAN FREE.teruk benar perangai kan.makan FREE ja muncul muka 5 ketul tu,makan FREE adalah kami tu.HAHA.Hmm.Bak kate En.Haniff,trainee CHED memang "sihat-sihat" belaka berbanding dengan trainee division laen.(wah.sedap ja mulut dia cakap kita sehat ya)HAHA.tapi memang benar pun kami berlima tuh kuat makan.sudah.sudah.kawan kawan jangan jeles ye.

Bayangkan,satu seminar tu kami dapat 3 kali sehari makan free, tambah lagi 1 pakej sarapan dan minum petang terasa dunia ini memamg kitaoranglah yang punya la masa tuh.makan pun tak kenal orang sebelah meyembelah ni.kalau boleh nak bentang ja tikar kat situ ah.HEHE.abaikan aja lalutan tersebut.okeh ,buat pegetahuan anda kami tidak diperuntukan dengan sebarang elaun ya.ni salah satu kelemahan ber-training di situ.jadi bagi pelajar miskin macam saya ni Masa ni  masa yang sesuai benar nak "mengsavekan" duit saku dan  berat badan pun apa lagi,bertambah tambah dengan heppi nya.lupa nak ucap Terima kasih kepada BPSB kerana menyumbang makan minum free sepanjang seminar ini ye.saya Gumbira sekali ber-training di sia.sungguh!sedikit gambar seperti yang dipromisekan.*sila lah roll ke debah*
                                                      
puteri,bethie, yiek,saya :) di meeting room
pose bercirikan utraman :D
ini lah wajah wajah staffs CHED tuh ye.yang paling kecik tue supervisor saya yang cool tue,sebelah dia plak En.Syam.kakak kakak yang kat belakang tuh, semua baik orang nye.staffs pempuan division ni banyak lawa tau.betul.saya tak tipu.nanti nak jadi staff kat sini la,boleh jadi lawa(lawa disini=cantik ye :P).HAHA.abaikan.
container yard mini,comel benor juga benda ni,kecikja. :D



Bintulu port Sdn.Bhd,tinggal kenangan. :)






 thanks for reading ! 

Tuesday, 23 August 2011

memory training di Bintulu Port Sdn Bhd (part I)

hello:)
apa khabar?baik?

 saya baru ja habis practical di Bintulu Port Sdn Bhd(BPSB),Best?menarik? heppi? nanti saya cerita pelan pelan ye.kenal tak company ni? mesti tak kan?hehe, okeh,company ni memangla terletak di Bintulu,Sarawak.jaoh di tanjung kindurong tu,bagi orang orang bintulu sidaknya mesti kenal la tempat tok, iboh nak purak purak sik tauk okeh,opps sorry.terkeluar bahasa ibunda.okeh.okeh,adalah lebih afdal jika kita terus straight forward to the main title la ye.

Bintulu Port Sdn Bhd ni merupakan salah satu port yang penyumbang kepada gross domestic productivity atau lebih dikenali dengan nama GDP negara kite kata Encik Syam murad, manager bahagian container handling terminal Division.(CHED).Inilahtempat saya kena attached berminggu minggu sampai saya  "tanduk" tumbuh dengan sendirinya tanpa memberi signal.HAHA.maklumlah  manusia biase kan.kadang kadang susah nak sembunyi perangai buruk ni, bila kita dah kenal sangat  dan selesa dengan orang orang sekeliling kita,  takpe,abaikan.yuk kembali ke pangkal cerite ye.

nak dijadikan cerite,masa saya daftar diri untuk menjadi trainee kat Bintulu Port ni,saya ingat banyak ler kawan kawan baru yang saya akan temui dari universiti lain kat sini, tapi terbalik pulak. sebesar besar bangunan 5 tingkat tuh, saya seorang je trainee daftar pada minggu tu.paham tak betapa sedih nya saya masa tu.sedih melampau macam frust putus cinta.tak.tak. lebih lagi kot. mcm gini ah.(TTT)sebelum pergi daftar tuh,saya kira boleh lah start plan macam macam aktiviti dengan geng trainee baru saya ni la kan. tapi tak da orang pun daftar lagi.impian berkecai. ingat kan nak buat aktiviti seperti bergossip gossip,makan tengahari sesama,jalan keliling port sesama,ngorat bos sesama(oppss,ni bukan.ni bukan ye) dan seumpamanye sesama. nak create memory la konon.maklumla ini la pengalaman pertama bekerja saya,kalau boleh saya mesti nak simpan elok elok jadi kenangan masa tua. mana tau nanti cucu saya tanya ade benda jugak nak bantai kan.kan.

lepas tu, saya kene attached pulak dengan seorang Engineer yang bernama En.Aziman.ni kira supervisor saya le ni.Beliau seorang yang amat cool,baik,gemar membuat lawak walaupun tak pandai berlawak dan wajahnya agak serious apabila Beliau tidak senyum namum sebaliknya apabila Beliau senyum.Supervisor saya ni tak banyak songeh sangat sporting sesangat mungkin sebab jarak umur trainees ni lebih kurang ja dengan dia.oh ya dia muda lagi ye,namum udah bertunang.Sedih saya.(pura pura emo) okeh,okeh.Saya memang la suka dia,tapi secukup rasa ja, takrak lebih okeh.waWa! semakin berani keluar statement suam panas macam ni hah,mentang mentang dia tak baca Blog hang ye.HAHA.okeh lupakan.saya main main ja tadi.HEHE.

Beliau ngan satu gi Bos Besaq Division yang berpangkat IR Nasser lah yang memberi sokongan padu serta nasihat berguna kepada saya yang macam tak tau arah tujuan lepas grad nanti ah.Ir Nasser tu bukan saja pangkat besaq, orang nya amat la humble dan baik sekali.ini lah yang kita nak bukan ade je pangkat sikit terus nak besaq kepala.terus tak tau langit tinggi rendah, terus tak hormat orang sekeliling dan sebagainya.Beliau memang contoh leader yang terbaek.(Beliau wajar diberi tabik spring.sungguh.)


CHED ni tempat tempat pengengelaraan peralatan pengendalian container seperti Quay crane,rtg,forklift,reachstakers mobile habous crane dan seumpamanye la ye.tiap tiap hari saya kene bangun kul 5.30,kul 6.40 macam tu dah kena jalan keluar tunggu bus,jaoh gak la dari kawasan perumahah saya tuh.Sampai tempat kerja plak saya kena la turun site untuk tengok diaorg repair tuh, repair nih.Semua staff nye adalah lelaki dan seorang ja perempuan yang mananya gak tidak friendly dengan trainee.entah kenapa.sampai ja waktu makan tengahari, saya makan biscuit ja.balik pulak saya kena jalan kaki keluar port tuh sebab bus tunggu kat wisma(bangunan pentabiran diaorag)pecaya tak saya habiskan masa 2 minggu buat bende yang sama macam tuh,seorang seorang.Ye.Seorang Diri. sangat sedih perasaan itu. lonely sesangat.Buat pengetahuan anda masa tu tiada orang peduli akan kehadiran saya ye.semua sibuk dengan kerja masing masing.namum, itu hanya sementara.HeeHee.


sesungguhnya Tuhan itu maha mengerti tentang keperluan  setiap umatnya, saya banyak berdoa agar saya di dikurniakan kawan ketika itu,tidak kisah la dia lelaki sekalipun,kerana jurusan saya ini memang dimonopoli oleh kaum adam pun,tapi jaoh di dalam hati tuh berharap ada ja budak pempuan tercampak kat division yang sama ngan saya ni hah.bagi saya, itu mungkin,sebab nya dalam course saya ja ade belasan pelajar pempuan yg ambik mech.eng.Peercaya tak,pada minggu seterusnya saya dapat gak kawan trainee baru.Bukan 1,Bukan 2, tapi 4 sekaligus.HIHI.dan  3 daripadanya adalah pempuan.saya rasa bersyukur sesangat.*Thanks for hear my prayers Lord.*

Apalagi,Heppi nya saya.seorang yang lelaki tuh,memang kawan dari kecik.pembuli nombor 1 pempuan .aik terkejut giler jumpa balik.macam tak tau nak sorok muke kat mane.Dia pulak releks je,muka dia tak banyak yang berubah,cuma perhatian saya tertarik dengan perut nya agak boroi...(Mengapakah perutnya sebegitu rupa agaknya ya??HAHA.).saya befikiran positif okeh.anda yang tidak.HAHA.abaikan ye. yang sebenarnya,tak ler terkejut sangat dapat jumpa balik,Bintulu ni kan kecik je.HEHE. dan yang pempuan tu,nama nya Puteri Hafiza,orang kuantan.Dia merantau gi Sarawak sebab intra ni la,kesian jugak kat dia. tiada pilihan laen katenya.Memang Book Lover ah.seorang gi lak.namenya Bethie,memang asal orang Bintulu,berbangsa kenyah ye.dua dua pempuan ni dari UTM Sekudai.manakala si Marphy tu plak dari Unimas.Selepas seminggu, tercampak plak seorang amoi berbangsa cina bernama Yiek.s,f. merupakan trainee terseniour" namun cute sekali dari UTHM.Gemar akan benda alah berwarna kuning bernama PIKAchu.Ahai.macam macam.kita amoi namun saya bukan nya pure cina seperti dia, saya bedarah campuran iban dan cina.

 Bermulalah kehidupan training "sebenar" saya. kehadiran mereka bereempat benar benar medatangkan kegembiraan kepada saya.dan impian impian membina memory intra yang terkubur selama dua minggu tersebut menyinar kembali.(pergh,ayat bukan main)aper lagi, impian bergosip dan sebagainya tuh la.kalau dulu saya makan seorang seorang sekarang saya makan berlima lima.HAHA.mereka membuatkan intra ini lebih bermakna indeed.kalau dulu jalan seorang seorang sekarang da berteman teman, gossip tuh jangan cakap.memang satu kemestian setiap masa.susah jugak jadik pempuan ni.lagi lagik yang gemar becakap ni hah.HeeHee.


training kat Port ni dia takde module training tertentu,jadi kebanyakan masa kami buat la activity sendiri. tapi kalau stay dalam office mesti juga tak selesa sebab banyak mata mata yang memandang.betul la tak elok kan.kamu tu dah la training tempat orang,kalau dah buat macam rumah sendiri tuh laen cerita tuh.jadi banyak masa dihabiskan dengan photoshoot oh.salah.salah. di luar site ye.begitu la, naik crane yang tinggi tuh,bagi penakut lagi phobia tinggi macam saya ni,saya pening tau masa nak naik,gila.kawan kawan saya yang pempuan tuh elok je,macam catwoman ja saya tengaok.dia naik macam dah biasa ja.baguih sungguh.saya dapat kekuatan untuk naik crane ngan rtg tu dari mereka  gak.tapi lepas terbiasa tuh, Suka pulak nak naik selalu kan.Mengada -ngada. Hmm.Naik rtg kene bawa dengan nya pulak. tapi tak Serik serik juga.saya naik lagi.iya la ini peluang seummur hidup la wei.lepas ni takrak lagi punya ade peluang nak berjuntai juntai dekat Quay crane yang berjuta juta nilai nya ni hah.Puas. sebabnya satu Port kami kira dah jejaki( wah.macam slogan pendaki gunung everest ja!).HIHI

saya akan post sedikit gambar gambar training dalam entri seterusnya la  ye.



thanks for reading!











HiHi ♥

Hello,,
what's up? hopefully fine ya?
[[ SEE. i got a new cloth with the cloud pattern on it, 
i loved it so much.
ohh my lovely owner!thanks for giving such a wonderful cloth for me ye...HeeHee.]]

i guess if my blog could talk,im sure, she would told me all these stuff, right my beloved Blog?,HAHA.okeh.okeh.come  let me introduce HER to you.

Blog's name : mynameisnathalie.blogspot.com

Gender        : girl.(Blog...like it not? HAHA. )


Date of birth   : 22 August 2011

Interest : make friend with other blogs, make up ...(wahwah)


status : a new blog still, waiting for my LAZY owner to feed me and make up me...

anyways, just ignore my craps la ye.more craps come when you get excited on the new things for example like creating a cute miut blog like this.HAHA,anyways my Blog, let's have a happy journey together.promise.  ♥ 


welcome to Nathalie's Blog. :)

thanks for reading!