Faboulous ads here :D

Tuesday, 23 August 2011

memory training di Bintulu Port Sdn Bhd (part I)

hello:)
apa khabar?baik?

 saya baru ja habis practical di Bintulu Port Sdn Bhd(BPSB),Best?menarik? heppi? nanti saya cerita pelan pelan ye.kenal tak company ni? mesti tak kan?hehe, okeh,company ni memangla terletak di Bintulu,Sarawak.jaoh di tanjung kindurong tu,bagi orang orang bintulu sidaknya mesti kenal la tempat tok, iboh nak purak purak sik tauk okeh,opps sorry.terkeluar bahasa ibunda.okeh.okeh,adalah lebih afdal jika kita terus straight forward to the main title la ye.

Bintulu Port Sdn Bhd ni merupakan salah satu port yang penyumbang kepada gross domestic productivity atau lebih dikenali dengan nama GDP negara kite kata Encik Syam murad, manager bahagian container handling terminal Division.(CHED).Inilahtempat saya kena attached berminggu minggu sampai saya  "tanduk" tumbuh dengan sendirinya tanpa memberi signal.HAHA.maklumlah  manusia biase kan.kadang kadang susah nak sembunyi perangai buruk ni, bila kita dah kenal sangat  dan selesa dengan orang orang sekeliling kita,  takpe,abaikan.yuk kembali ke pangkal cerite ye.

nak dijadikan cerite,masa saya daftar diri untuk menjadi trainee kat Bintulu Port ni,saya ingat banyak ler kawan kawan baru yang saya akan temui dari universiti lain kat sini, tapi terbalik pulak. sebesar besar bangunan 5 tingkat tuh, saya seorang je trainee daftar pada minggu tu.paham tak betapa sedih nya saya masa tu.sedih melampau macam frust putus cinta.tak.tak. lebih lagi kot. mcm gini ah.(TTT)sebelum pergi daftar tuh,saya kira boleh lah start plan macam macam aktiviti dengan geng trainee baru saya ni la kan. tapi tak da orang pun daftar lagi.impian berkecai. ingat kan nak buat aktiviti seperti bergossip gossip,makan tengahari sesama,jalan keliling port sesama,ngorat bos sesama(oppss,ni bukan.ni bukan ye) dan seumpamanye sesama. nak create memory la konon.maklumla ini la pengalaman pertama bekerja saya,kalau boleh saya mesti nak simpan elok elok jadi kenangan masa tua. mana tau nanti cucu saya tanya ade benda jugak nak bantai kan.kan.

lepas tu, saya kene attached pulak dengan seorang Engineer yang bernama En.Aziman.ni kira supervisor saya le ni.Beliau seorang yang amat cool,baik,gemar membuat lawak walaupun tak pandai berlawak dan wajahnya agak serious apabila Beliau tidak senyum namum sebaliknya apabila Beliau senyum.Supervisor saya ni tak banyak songeh sangat sporting sesangat mungkin sebab jarak umur trainees ni lebih kurang ja dengan dia.oh ya dia muda lagi ye,namum udah bertunang.Sedih saya.(pura pura emo) okeh,okeh.Saya memang la suka dia,tapi secukup rasa ja, takrak lebih okeh.waWa! semakin berani keluar statement suam panas macam ni hah,mentang mentang dia tak baca Blog hang ye.HAHA.okeh lupakan.saya main main ja tadi.HEHE.

Beliau ngan satu gi Bos Besaq Division yang berpangkat IR Nasser lah yang memberi sokongan padu serta nasihat berguna kepada saya yang macam tak tau arah tujuan lepas grad nanti ah.Ir Nasser tu bukan saja pangkat besaq, orang nya amat la humble dan baik sekali.ini lah yang kita nak bukan ade je pangkat sikit terus nak besaq kepala.terus tak tau langit tinggi rendah, terus tak hormat orang sekeliling dan sebagainya.Beliau memang contoh leader yang terbaek.(Beliau wajar diberi tabik spring.sungguh.)


CHED ni tempat tempat pengengelaraan peralatan pengendalian container seperti Quay crane,rtg,forklift,reachstakers mobile habous crane dan seumpamanye la ye.tiap tiap hari saya kene bangun kul 5.30,kul 6.40 macam tu dah kena jalan keluar tunggu bus,jaoh gak la dari kawasan perumahah saya tuh.Sampai tempat kerja plak saya kena la turun site untuk tengok diaorg repair tuh, repair nih.Semua staff nye adalah lelaki dan seorang ja perempuan yang mananya gak tidak friendly dengan trainee.entah kenapa.sampai ja waktu makan tengahari, saya makan biscuit ja.balik pulak saya kena jalan kaki keluar port tuh sebab bus tunggu kat wisma(bangunan pentabiran diaorag)pecaya tak saya habiskan masa 2 minggu buat bende yang sama macam tuh,seorang seorang.Ye.Seorang Diri. sangat sedih perasaan itu. lonely sesangat.Buat pengetahuan anda masa tu tiada orang peduli akan kehadiran saya ye.semua sibuk dengan kerja masing masing.namum, itu hanya sementara.HeeHee.


sesungguhnya Tuhan itu maha mengerti tentang keperluan  setiap umatnya, saya banyak berdoa agar saya di dikurniakan kawan ketika itu,tidak kisah la dia lelaki sekalipun,kerana jurusan saya ini memang dimonopoli oleh kaum adam pun,tapi jaoh di dalam hati tuh berharap ada ja budak pempuan tercampak kat division yang sama ngan saya ni hah.bagi saya, itu mungkin,sebab nya dalam course saya ja ade belasan pelajar pempuan yg ambik mech.eng.Peercaya tak,pada minggu seterusnya saya dapat gak kawan trainee baru.Bukan 1,Bukan 2, tapi 4 sekaligus.HIHI.dan  3 daripadanya adalah pempuan.saya rasa bersyukur sesangat.*Thanks for hear my prayers Lord.*

Apalagi,Heppi nya saya.seorang yang lelaki tuh,memang kawan dari kecik.pembuli nombor 1 pempuan .aik terkejut giler jumpa balik.macam tak tau nak sorok muke kat mane.Dia pulak releks je,muka dia tak banyak yang berubah,cuma perhatian saya tertarik dengan perut nya agak boroi...(Mengapakah perutnya sebegitu rupa agaknya ya??HAHA.).saya befikiran positif okeh.anda yang tidak.HAHA.abaikan ye. yang sebenarnya,tak ler terkejut sangat dapat jumpa balik,Bintulu ni kan kecik je.HEHE. dan yang pempuan tu,nama nya Puteri Hafiza,orang kuantan.Dia merantau gi Sarawak sebab intra ni la,kesian jugak kat dia. tiada pilihan laen katenya.Memang Book Lover ah.seorang gi lak.namenya Bethie,memang asal orang Bintulu,berbangsa kenyah ye.dua dua pempuan ni dari UTM Sekudai.manakala si Marphy tu plak dari Unimas.Selepas seminggu, tercampak plak seorang amoi berbangsa cina bernama Yiek.s,f. merupakan trainee terseniour" namun cute sekali dari UTHM.Gemar akan benda alah berwarna kuning bernama PIKAchu.Ahai.macam macam.kita amoi namun saya bukan nya pure cina seperti dia, saya bedarah campuran iban dan cina.

 Bermulalah kehidupan training "sebenar" saya. kehadiran mereka bereempat benar benar medatangkan kegembiraan kepada saya.dan impian impian membina memory intra yang terkubur selama dua minggu tersebut menyinar kembali.(pergh,ayat bukan main)aper lagi, impian bergosip dan sebagainya tuh la.kalau dulu saya makan seorang seorang sekarang saya makan berlima lima.HAHA.mereka membuatkan intra ini lebih bermakna indeed.kalau dulu jalan seorang seorang sekarang da berteman teman, gossip tuh jangan cakap.memang satu kemestian setiap masa.susah jugak jadik pempuan ni.lagi lagik yang gemar becakap ni hah.HeeHee.


training kat Port ni dia takde module training tertentu,jadi kebanyakan masa kami buat la activity sendiri. tapi kalau stay dalam office mesti juga tak selesa sebab banyak mata mata yang memandang.betul la tak elok kan.kamu tu dah la training tempat orang,kalau dah buat macam rumah sendiri tuh laen cerita tuh.jadi banyak masa dihabiskan dengan photoshoot oh.salah.salah. di luar site ye.begitu la, naik crane yang tinggi tuh,bagi penakut lagi phobia tinggi macam saya ni,saya pening tau masa nak naik,gila.kawan kawan saya yang pempuan tuh elok je,macam catwoman ja saya tengaok.dia naik macam dah biasa ja.baguih sungguh.saya dapat kekuatan untuk naik crane ngan rtg tu dari mereka  gak.tapi lepas terbiasa tuh, Suka pulak nak naik selalu kan.Mengada -ngada. Hmm.Naik rtg kene bawa dengan nya pulak. tapi tak Serik serik juga.saya naik lagi.iya la ini peluang seummur hidup la wei.lepas ni takrak lagi punya ade peluang nak berjuntai juntai dekat Quay crane yang berjuta juta nilai nya ni hah.Puas. sebabnya satu Port kami kira dah jejaki( wah.macam slogan pendaki gunung everest ja!).HIHI

saya akan post sedikit gambar gambar training dalam entri seterusnya la  ye.



thanks for reading!











No comments:

Post a Comment